Professionele voetverzorging & voetverzorgingsproducten door Linda Hainaut  facebook voet.be

Noem niet alle kalknagels een schimmelnagel. Een echte kalknagel is echter een sterk verdikte nagel met een witte of geelachtige verkleuring. In de lengte van de nagel kunnen strepen en ribbels voorkomen. De oorzaak is meestal ouderdom, soms kunnen medicijnen of eczeem een rol spelen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de belangrijkste verwekkers van kalknagels Trichophyton rubrum en Trichophyton mentagrophytes zijn. Deze schimmels treden op bij vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen, zij het vaker bij ouderen.

Een kalknagel begint meestal met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of de zijkant van de nagel.
De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd (wit-geel tot zwart-bruin) kruimelig hoorn gevormd.

Een kalknagel mag u niet vijlen! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten.

U kunt kalknagels éénvoudig en effectief behandelen met onze gespecialiseerde nageltinctuur. Deze bestrijdt de schimmel waardoor uw nagel er uiteindelijk weer gaaf en gezond gaat uitzien. De olie is een mengsel van verschillende schimmeldodende en schimmelwerende stoffen.
Breng 2x per dag een kleine druppel (1x aanstippen) op de nagel, tegen de nagelwortel, aan zolang tot deze zich weer normaal gaat ontwikkelen.

Omdat de schimmel zeer hardnekkig is, is het aan te raden na genezing de nagel nog enige tijd 1 à 2 maal per week te behandelen. Ter preventie kan men regelmatig, minstens 2x per week een voetbad nemen met dodezee zout en/of tea tree olie. Je kan ook antimycose poeder in je sokken en schoenen strooien. Mensen die erg gevoelig zijn voor een schimmelinfectie kunnen na ieder zwembad- of saunabezoek een dergelijk voetbad nemen of hun voeten grondig wassen met mineralenzeep en een nagel-huidbeschermingscrème gebruiken.

Hygiëne is hier zeer belangrijk. Daarom houd de nagels goed schoon / was de voeten dagelijks en droog ze met name tussen de tenen goed af / trek iedere dag schone katoenen sokken aan / draag zoveel mogelijk luchtige schoenen of sandalen / draag in gemeenschappelijke badruimten en sauna`s badslippers / wees matig met het gebruik van zeep en badschuim / maak ook thuis de douchevloer goed schoon.

Nagels die aangetast zijn door psoriasis lijken soms wel op kalknagels. De aangetaste nagels kunnen verkleuren en vertonen putjes en groeven. De brokkelige structuur van de schimmelnagel ontbreekt echter. Een psoriasisnagel is niet besmettelijk, maar er kan helaas weinig aan gedaan worden. Baden met een sterke oplossing Dode Zee mineralen wil nog wel eens enige verlichting geven.